maanantai 2. tammikuuta 2017

Joulun kelloja ja palloja

Alan Arkinin esittämä henkisesti muualla poissaoleva perheensiä virittää tropiikin alueen katolleen joulukrääsää: keinolunta ja mauttomia valoja. On joulun aika ja taika. Tim Burtonin Painajainen ennen joulua muistuttaa joulun alkuperäisestä sanasta: Yule, Jul, jol, hjuul - joulun aika, pakanallinen vanha, tärkeä juhla, talvipäivän seisaus, meidän kaikkien joulu tullee pyörää - wheel / hjul - tarkoittavasta sanasta, kuten kiekko, auringon kiekko, siis vuoden kierto. Meillä kylmemmässä Suomessa vanha sadonkorjuujuhlamme Kekri liittyy jouluun - kun saa kyllikseen syödä, että tullee hyvä satovuosi, elämä jatkuu, eikä kuihdu.
     Meillä Kerkin ja Joulun perinteet yhdistyvät: ruokaa omasta maasta, siis kasvisruokaa omasta kasvimaasta. On ihanaa tietää, mitä syö. Oma ruoka ei riitä loputtomiin, ja on ollut hienoa saada kekriksi ja jouluksi ruokalahjoja: tyrniä, itsetehtyjä erilaisia leipiä, piparkakkuja, maustekakkuja, sinappia, kurkkurelishiä, sieniä ja kaikenlaista muuta. Suklaatakin, ja nyhtökauraa ja härkistä. Juustoja ja herkkua on siinä monenlaista ja sitten herkutellaan kuten hobitit. Tai kuten puolhaltijat :)          Meillä joulukoristeissa yhdistyy vanha ja uusi, led-valot ja joulukuusi ;) On ikivihantaa tai ainakin vihreitä havuja ja varpuja, ja harvinaisia helmiä. On myös pöljiäkin hahmoja.
      Mainiolla Thuleian Tupa -verkkosivulla kerrotaan joulukuusen olevan Asherah-jumalattaren kunniaksi koristeltu " puu, jota on pidetty myös fallisena hedelmällisyyden symbolina " linkistä jouluperinteet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti